عصر ایذه: معاون دانشگاه فرهنگیان گفت: تیمی از متخصصان در حال تدوین دوره آموزشی یکساله بهمنظور جذب فارغالتحصیلان سایر دانشگاهها هستند و تا مهر شرایط لازم برای تربیت ۵هزار نیروی انسانی مورد نیاز آموزش و پرورش عملیاتی خواهد شد.
نعمتالله موسیپور در خصوص استفاده از ظرفیت ماده ۲۸ اساسنامه دانشگاه فرهنگیان و جذب فارغالتحصیلان سایر دانشگاهها در آموزش و پرورش اظهار داشت: یکی از برنامههای اصلی دانشگاه فرهنگیان در سال ۹۴ تدارک شرایط لازم برای استفاده از ظرفیت ماده ۲۸ اساسنامه دانشگاه است که طبق این ماده میتوان در شرایط ضروری از فارغالتحصیلان سایر دانشگاهها در آموزش و پرورش بهرهمند شد.
وی افزود: نوعی ظرفیت مشارکتی بین دانشگاه فرهنگیان و سایر دانشگاهها برای تربیت نیروی انسانی وجود دارد که این ظرفیت مشارکتی، مرحلهای است بدین شکل که دانشگاهها در برخی رشتهها فعالیت خود را انجام داده و افرادی را در دوره کارشناسی فارغالتحصیل میکنند و آموزش و پرورش از میان این فارغالتحصیلان اقدام به جذب نیرو میکند و در دانشگاه فرهنگیان دوره یکساله مهارتهای تعلیم و تربیت را به این افراد آموزش داده و آنها را وارد فرآیند فعالیت در آموزش و پرورش میکنیم.
معاون آموزش و تحصیلات تکمیلی دانشگاه فرهنگیان گفت: برای عملیاتی شدن ظرفیت ماده ۲۸ اساسنامه دانشگاه فرهنگیان به دو تا ۳ پیشنیاز، احتیاج داریم. نخستین پیشنیاز این است که هماکنون برای برگزاری چنین دورهای برنامه مصوبی نداریم و برنامههای قدیمیتر مانند دوره مهارتهای یکساله تعلیم و تربیت مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی، مدت زیادی از آن گذشته و با تحولات اخیر بهویژه سند تحول بنیادین آموزش و پرورش سازگار نیست و اگر بخواهیم آن را اجرایی کنیم باید بازنگری اساسی شود.
** نیاز به تدوین برنامه جدید برای آموزش صلاحیتهای معلمی هستیم
موسیپور ادامه داد: رویکرد دانشگاه فرهنگیان شایستهمحوری است و آموزش شایستهمحور با آموزشهای مهارتی سابق تفاوتهایی دارد، به همین دلیل نیاز داریم تا برنامه تازهای را تولید کنیم که این برنامه صلاحیتهای معلمی را طی یک دوره یکساله با تمرکز بر رویکرد عملگرایی کنونی دانشگاه ارائه میکند. بر این اساس نخستین اقدامی که انجام دادهایم این است که تیمی از متخصصان مربوطه را دور هم جمع کردهایم تا بتوانند برنامه یکساله را تدوین کنند و در این رابطه پیشنویسی تهیه شده و در حال بررسی است تا پس از آن در شورای برنامهریزی دانشگاه و شورای عالی آموزش و پرورش مورد بحث و بررسی قرار گیرد و بعد از تصویب نخستین الزام اجرایی فراهم میشود.
** امکانات محدود پردیسهای دانشگاه فرهنگیان برای برگزاری دوره آموزشی
وی با اشاره به اینکه الزام دوم فراهم کردن امکانات اجرایی برای پذیرش تعدادی از متقاضیان است، گفت: این تعداد بر اساس برنامههای وزارت آموزش و پرورش حدود ۵هزار نفر است. البته به برخی از تصمیمگیریها نیاز داریم، بهعنوان مثال، آیا دورههای آموزشی شبانهروزی باشند یا خیر. همچنین به تدارک امکانات نیاز داریم، هم اکنون تعداد معدودی از پردیسها امکانات لازم را دارند تا بتوانند چنین دورهای را ارائه دهند بنابراین باید امکانات را فراهم کنیم.
** تا مهر شرایط لازم برای تربیت ۵هزار نیرو فراهم میشود
معاون آموزش و تحصیلات تکمیلی دانشگاه فرهنگیان بیان کرد: به جابهجایی امکانات نیاز داریم چرا که هم اکنون ظرفیت دانشگاه فرهنگیان بهطور کامل به تربیت دانشجوی لیسانس اختصاص دارد بنابراین باید ظرفیت را افزایش دهیم و کمیتههای استانی هیئت امنا فعال شوند، البته این اقدامات در دست اجراست و تا مهر باید شرایط لازم برای تربیت ۵هزار نیرویی که قرار است در آموزش و پرورش جذب شوند، فراهم شود.
** شرایط برگزاری آزمون استخدامی آموزش و پرورش
موسیپور افزود: پیشنیاز دیگر شرایط و نحوه پذیرش ۵هزار نفر در آموزش و پرورش است. این تعداد نیرو از طریق آزمون جذب خواهند شد و باید مشخص شود که این آزمون چگونه، در چهتاریخی و با چهمحتوایی برگزار خواهد شد؟ آیا آزمون صرفاً کتبی باشد یا مصاحبه نیز داشته باشیم، هماکنون در حال بررسی این مراحل هستیم و شرایط برگزاری آزمون هنوز کاملاً مشخص نیست. پیشنهادهایی از سوی دانشگاه فرهنگیان مطرح شده است که باید در مراجع سیاستگذاری تصویب شود.
** دوره آموزشی متقاضیان جذب در دانشگاه فرهنگیان باید تا ۱۵ مرداد برگزار شود
معاون آموزش و تحصیلات تکمیلی دانشگاه فرهنگیان ادامه داد: زمان برگزاری آزمون استخدامی هنوز بهطور دقیق مشخص نیست. زمان برگزاری دوره آموزشی نیز بر اساس تدارکات اولیه به این صورت است که ۶ هفته قبل از شروع مدارس باید دوره آموزشی آغاز شود چرا که این افراد باید کار عملیاتی را در مدارس طی کنند و وقتی وارد مدارس میشوند باید پیشنیاز آموزشی لازم را کسب کرده باشند بنابراین این دوره لزوماً باید تا ۱۵ مرداد اجرایی شود و اگر با تأخیر همراه باشد دوره کارآموزی این افرد که باید یکساله باشد ممکن است با مشکلاتی مواجه شود.
** رشتههای مورد نیاز در آزمون استخدامی آموزش و پرورش
معاون آموزش و تحصیلات تکمیلی دانشگاه فرهنگیان در پاسخ به این پرسش که رشتههای آزمون استخدامی آموزش و پرورش چیست، گفت: نیازها توسط مرکز نیروی انسانی آموزش و پرورش مشخص شده، همچنین محلهایی که به این رشتهها نیاز دارند نیز مشخص شده است اما هنوز در مراجع سیاستگذاری به تصویب نرسیده و نهایی نشده است.
موسیپور اظهار داشت: رشتههای فنی در این آزمون مورد نیاز است. یکی از سیاستها که باید به تصویب برسد این است که آیا این دوره متمرکز بر آموزش تعلیم و تربیت است یا مبتنی بر آموزش بینرشتهای است، اگر مبتنی بر آموزش است که ما معتقدیم، تفاوتی ندارد افراد در چه رشتههایی هستند، یعنی اگر فارغالتحصیل رشته فنی و حرفهای، علوم پایه یا علوم انسانی باشند، آموزشها را هر دانشگاهی از جمله دانشگاه فرهنگیان و شهید رجایی میتواند عرضه کند.
وی افزود: اگر قرار باشد دوره آموزشی بهصورت تخصصی یا آمیخته باشد در چنین شرایطی تقسیم کار خواهیم داشت و دانشگاه تربیت دبیری شهید رجایی آموزشهای لازم را برای برخی رشتهها و دانشگاه فرهنگیان نیز آموزشهای لازم را برای رشتههای دیگر خواهد داشت.
معاون آموزش و تحصیلات تکمیلی دانشگاه فرهنگیان با اشاره به اینکه یکی از اقدامات اساسی در سال ۹۴ گشایش مسیر تربیت نیروی انسانی برای آموزش و پرورش است، بیان کرد: دانشگاه فرهنگیان هم اکنون ظرفیتهای خوبی دارد اما این ظرفیتها سبب نمیشود که از مشارکت سایر دانشگاهها بهرهمند نشویم.
موسیپور ادامه داد: به هر حال دانشگاه فرهنگیان مرکزی است با بیش از یکهزار نفر مدرس دارای تجربه اما این بدین معنا نیست که میتوانیم تمام کار را انجام دهیم، در عمل هر سال بیش از ۵هزار نفر مدرس، هر ترم در دانشگاه فرهنگیان تدریس میکنند و این یعنی مشارکت بخش عظیمی از دانشگاههای کشور در دانشگاه فرهنگیان وجود دارد.
وی ادامه داد: تجربه دانشگاه فرهنگیان در آموزشهای تربیتی تجربه ارزشمندی است و این دانشگاه میتواند کار را بهتنهایی دنبال کند اما از کمک سایر متخصصانی که در دانشگاههای دیگر هستند، بهره خواهیم برد.
خبرگزاری تسنیم