رشد روز افزون جمعیت و توسعه نا متوازن خوزستان در سال های گذشته سبب مهاجرت روستاییان به شهر و گسترش حاشیه نشینی در این استان شد. در پی این معضلات بیکاری به شکل فزاینده ای در استان رشد یافت و بنا به برخی گزارشات، آمار بیکاری در زمین زرخیز خوزستان بیش از ۲۸ درصد است.
هوشمند صفایی، مدیرکل اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی خوزستان علت بیکاری در استان را نداشتن مهارت جوانان می داند و می گوید: برخی از فرصت های شغلی ایجاد شده خالی مانده است چرا که افراد ماهر و متخصص برای تصدی شغل مورد نظر وجود ندارد.
رضا میرانی، معاون اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی اما معتقد است که تاکنون ارتباطی بین دانشگاه ها و صنعت ایجاد نشده و این یکی از عوامل بیکاری است. وی می افزاید: البته روش تدریس در دانشگاه ها به سمت و سوی مهارت افزایی نیست به همین دلیل برخی از افرادی که فارغ التحصیل می شوند، از مهارت کافی برخوردار نیستند.
تغییر ذائقه کار
محمد علی موسوی کارشناس جامعه شناسی در گفت وگو با رهیاب اظهار داشت: باید نقش بیکاری در سلامت روانی جامعه مورد تایید مسئولان قرار گیرد تا یک بسیج عمومی بین ادارات مختلف برای برطرف کردن این موضوع شکل گیرد.
وی عنوان می کند: بی توجهی به روستاها در سال های گذشته یکی از عوامل کوچ روستا نشینان به شهر است که نتیجه آن تغییر ذائقه جوانان برای یافتن کار مناسب است.
این کارشناس جامعه شناسی بیان می کند: اما مهم ترین موضوع در گسترش بیکاری خوزستان، محرومیت مردم و کمبود امکانات است که جوانان را وادار به انجام کارهای روزمزدی کرده است.
وی می افزاید: نگاه برخی از جوانان در خوزستان به کار این است که فقط بتوانند زندگی خود را در یک روز بچرخانند به همین دلیل فرصتی برای یادگیری مهارتی خاص پیدا نمی کنند.
موسوی تصریح می کند: موضوع دیگری که به بیکاری جوانان دامن زده، نبود مشاور کاربلد است. هدایت تحصیلی و هدایت جوانان به سمت و سوی نیازهای روز یکی از ضعف هایی است که تاکنون برای آن چاره ای نیاندیشیدند.
وی می گوید: متاسفانه وضعیت زندگی در خوزستان سبب شده که دانش آموزان به سمت و سوی رشته های نظری بروند چرا که به دنبال آینده ای امن و به دور از استرس هستند.
لزوم بومی شدن الگوی آموزشی
این کارشناس جامعه شناسی معتقد است که برای رفع بیکاری در استان باید الگوی آموزشی خوزستان بومی شود و با فرهنگ سازی در جامعه دانش آموزان را به سمت و سوی نیازهای بازار کار هدایت کرد.
وی اظهار داشت: وجود رودهای پرآب، صنایع مختلف و اراضی مساعد برای کشت انواع محصولات از فرصت های ویژه خوزستان است که باید از آنها برای بهره وری در کارهایی مانند شیلات، کشاورزی و صنایع سبک و سنگین بهره برد.
مهرداد شریف مخمل زاده، مدیرکل امور اجتماعی استانداری خوزستان نیز می گوید:در یک مقطع زمانی سازمان ملی جوانان مطالعات راهبردی قابل توجهی را انجام داد و بر اساس آن به خوبی به مسائل جوان پرداخت .
شریف مخمل زاده می افزاید:با ایجاد تعامل بین اداره کل ورزش و جوانان استان، سازمان فنی و حرفه ای و اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی می توانیم بخشی از مشکلات بیکاری را در استان برطرف کنیم.
وی گفت: درنیمه نخست امسال شش هزار و ۲۸۱ فرصت شغلی را در استان ایجاد کردیم که تنها دو هزار و ۸۲۶ نفر از این نیروها بکارگیری شد اما یکی از بزرگترین مشکلات کارفرمایان با نیروهای کار، نداشتن مهارت های لازم است.
۱۱ هزار صندلی خالی
جمشید کمایی، معاون آموزش متوسطه آموزش و پرورش خوزستان نیز در گفتگو با رهیاب بیان می کند: ۱۷۴ هنرستان فنی در استان خوزستان فعالیت می کنند که در آنها یکصد و یک رشته فعال وجود دارد.
وی تصریح می کند: بنا بر برنامه پنجم توسعه می بایستی ۴۶ هزار و ۲۰۰ هنرجو در هنرستان های خوزستان تحصیل کنند اما متاسفانه استقبال خوبی از این رشته ها نشده و امسال ۳۵ هزار و ۱۶۰ هنرجوی فنی در هنرستان های خوزستان مشغول تحصیل هستند.
کمایی اولویت نخست آموزش و پرورش خوزستان در این زمینه را پر کردن ۱۱ هزار صندلی خالی می داند و ادامه می دهد: برنامه هایی برای ایجاد رشته های جدید وجود دارد.
وی تاکید می کند: رسانه ها باید با اداره کل آموزش و پرورش خوزستان در جهت جذب هنرجویان به هنرستان های فنی همکاری کنند تا بتوان نیاز بازار کار را از افراد بومی تامین کرد.
رابطه اسخدام بی ضابطه و هدایت تحصیلی
سجاد عباسی دانشجوی رشته علوم سیاسی نیز در گفتگو با رهیاب علت اصلی روی آمدن به رشتههای نظری از سوی جوانان خوزستانی را بی ضابطه بودن استخدامها در برخی از ارگانها میداند و معتقد است تا زمانی که روند استخدام و نحوه استخدام بومیان مشخص نشود نمیتوان تحصیلات دانش اموزان را جهت دهی کرد.
وی درباره انتخاب رشته علوم سیاسی برای ادامه تحصیل را بیکاری فارغ التحصیلان رشتههای فنی در بین نزدیکان خود میداند و میگوید: دوستان و بستگانی را میشناسم که فارغ التحصیل رشتههای کامپیوتر، برق، مکانیک، تراشکاری وحسابداری هستند اما نتوانستند جذب بازار کار شوند، بنده هم وقتی دیدم که جذب فارغ التحصیلان در برخی از ادارات بنا بر فرمول خاصی نیست این رشته را انتخاب کردم تا با رشته مورد علاقهام بیکار بمانم یا کار غیر مرتبط پیدا کنم.
این دانشجوی خوزستانی میافزاید: البته نباید کمبودها در آموزش و پرورش خوزستان را نادیده گرفت؛ نحوه هدایت تحصیلی دانش آموزان طوری است که خانوادهها گمان میکنند زرنگها باید علوم تجربی و ریاضی فیزیک بخوانند و تنبلها باید به سمت و سوی رشتههای فنی هدایت شوند.
آنچه که به نظر میرسد متناسب نبودن هدایت تحصیلی دانش آموزان برای انتخاب رشتههای فنی است و این مسیر غلط در دانشگاهها با انتخاب برخی از رشتههای ناسازگار تکمیل میشود. این سلسله معیوب سبب میشود که نیاز کار استان با فارغ التحصیلان خوزستانی تأمین نشود.
البته روند استخدامی در برخی از ارگانها و سازمانها را هم نمیتوان در سوق دادن ذائقه دانش اموزان به رشتههای نظری نادیده گرفت.
یکی دیگر از عوامل مهم در استان خوزستان اقتصاد دولتی است که این ذهنیت در استان شکل گرفته که باید در یکی از ادارات و سازمانهای موجود استخدام شوند، گرچه شاید اصل این تفکر درست باشد اما تقویت روحیه کارآفرینی و حمایت از کارآفرینان در خوزستان میتواند عاملی برای جذب دانش اموزان به رشتههای فنی باشد.
رهیاب
انتهای پیام/