سرزمین وسیع ایران، با اوصافی شاخص، چون «متمدن»، «کهنسال»، «بزرگ» و…، در گستره ای عظیم، به طور کلی، در قالب جامعه ای چند ملیتی، مرکب از فارس، ترک، لر، ترکمن، بلوچ، عرب، گیلک، مازرونی، خراسانی، کرد و…، به مثابه ویترینی شکیل، در سطح جهانی، از تلالو خاصی برخوردار است.
طی سالیان اخیر ایران در مقام ۱۰ کشور پرجاذبه عالم، در بین ۱۹۳ کشور قرار گرفته، و مزید بر این مهم بهره مندی از تنوع سرشار اقلیمی، و اقسامی از پوشش های جانوری، نباتی و…، سرزمین مهر، را در جایگاه پنجم دنیا قرار داده است.
بی شک و با این افتخارات، عشایر خونگرم، بخشی از ارکان طبقاتی میهن ما محسوب شده و می شوند که تقریبا در تمام کشور، از پراکنش خاص خود بهره مندند. در این راستا، یکی از مراکز تمدنی – تولیدی این قشر مولد در اعصار باستان تاکنون استان خوزستان است.
از این رو کوچ عشایر به خوزستان در فصل قشلاق از نیمه دوم شهریور ماه شروع میشود و تا نیمه اول آبان ماه ادامه دارد و طی این مدت ۲۳ هزار خانوار عشایری با جمعیتی معادل ۱۴۰ هزار نفر از ارتفاعات استان های چهارمحال و بختیاری، اصفهان، همدان، ایلام، لرستان و کرمانشاه وارد خوزستان میشوند و پاییز و زمستان خود را در مناطق گرمسیری استان خوزستان سپری میکنند.
عشایر در ۶۰ نقطه استان اسکان می یابند و اردیبهشت ماه سال آینده به ارتفاعات استانهای همجوار خواهند رفت.
وی به تهیه شدن برنامه راهبردی عشایر اشاره کرد و نیاز به تصویب آن در شورای برنامه ریزی خوزستان را مورد تاکید قرار داد.
کریمی با اشاره به کمبود اعتبارات در حوزه عشایر خوزستان افزود : اعتبار تخصیصی این اداره کل از محل تملک دارایی های استان ۵۳ میلیارد ریال است که باید از این محل راه های عشایری، آب شرب و مشکلات دیگر را برطرف کنیم بنابراین تخصیص ۱۰۰ درصدی این اعتبار ضروری است.
این مقام مسئول طول ایل راه های عشایری خوزستان را چهار هزار و ۵۰۰ کیلومتر عنوان و تصریح کرد : ماشین آلات موجود نیز پاسخگوی نیاز عشایر در فصل زمستان، که راه ها به دلیل بارش برف و باران مسدود می شود، نیست.
مدیرکل عشایر خوزستان همچنین با اشاره به یکجا نشین شدن تعدادی از عشایر گفت: ۱۴ ایستگاه آبرسانی عشایر در خوزستان فعال است اما نمی توانیم بابت آنها آب بها تعیین، و از عشایر پول بگیریم.
علاوه بر مشکلات این چنینی عشایر در خوزستان؛ باید معضلات آموزشی و خدماتی این بخش را هم به آنها اضافه کرد که پیش تر طی گزارشی به آن پرداختیم.
فرج اله خبیر معاون سیاسی اجتماعی استاندار خوزستان نیز در این خصوص می گوید : حل تمام مشکلات و معضلات عمده عشایر از قبیل دسترسی به جاده ها، بهداشت و درمان و … باید در اولویت قرار گیرد و مساعدت هایی که میتوان در این خصوص انجام داد، باید مشخص شود.
به گزارش عصر ایذه، عشایر مردمی کم توقع و مولد هستند که باید از آنها حمایت شود و مشکلات آنها رفع شود چراکه هر چادر عشایری یک کارگاه تولیدی برای کشور است و از آنجایی که برنامه راهبردی و جامع سامان دهی عشایر در افق ۱۴۰۴ در سطح ملی و استانی تصویب شده است لذا باید همه دستگاه های اجرایی استانی و کشوری برای اجرای این برنامه نهایت تلاش خود را به کار گیرند چراکه این برنامه نقشه راه دستگاههای اجرایی استان ها است.
خوزستان میزبان بیشترین عشایر کوچ رو کشور از استان های کرمانشاه، همدان، لرستان، اصفهان، چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد، ایلام، فارس و کردستان است و حدود ۱۳۸ هزار عشایر در استان وجود دارد که در بخش های شمالى، شمال شرقى و همچنین جنوب شرقى و غربى ساکن می شوند.