عصر ایذه: پوشش برای انسانها مساله فطری ست و هر انسانی که معیارهای انسانیت خود را از دست نداده باشد عریان بودن را دوست ندارد زیرا حیا مانع میشود از اینکه جز در موارد خاص که شرع مقدس اسلام به آن اجازه داده در انظار دیگران خود را برهنه کند.
قبل از اسلام در میان بعضی ملل، حجاب وجود داشته است، در ایران باستان و در میان قوم یهود و احتمالاً در هند حجاب وجود داشته و از آنچه در قانون اسلام آمده سخت تر بوده، اما در جاهلیت عرب حجاب وجود نداشته است و توسط اسلام در عرب پیدا شده است.
در جلد اول تاریخ تمدن یک صفحه راجع به ایرانیان قدیم آمده است: زنان طبقات بالای اجتماع جرات آن را نداشتند که جز در تخت روان روپوش دار از خانه بیرون بیایند و هرگز به آنان اجازه داده نمی شد که آشکارا با مردان آمیزش کنند. زنان شوهردار حق نداشتند هیچ مردی را ولو پدر یا برادرشان باشد ببینند. در نقش هایی که از ایران باستان برجای مانده هیچ صورت زنی دیده نمی شود.
زنان قوم بختیاری از دیرباز پابه پای مردان تنها با اتکا به اعتماد به عفت و حجب ذاتی و موروثی اشان در کار و اجتماع آزاد می گذارد، امروزه با این روند دوری جستن از پوششهای باقدمتش حقیقتاً جای بس ترس دارد که فرهنگ غنی گذشتهاش را با با چه آسانی و بهای بی ارزشی معاوضه کند، قدمتی که نمونهاش در آیین زردتشی به جامانده است.
آنچنان که در کتاب پوشاک باستانی ایرانی در مورد حجاب زنان زردتشی چنین میخوانیم: این پوشاک که بانوان زردتشی از آن استفاده می کنند شباهت بسیار نزدیکی به پوشاک بانوان نقاط دیگر کشور ما دارد، چنان که روسری آنان از نظر شکل و طرز استفاده نظیر روسری بانوان بختیاری است و پیراهنشان شبیه بانوان لر در گذشته نزدیک است.
و براستی که چقد دردناک است پوشش بانویی باچنین قدمت، در چنگال تهاجم فرنگی تکه تکه شود تا بی اصالتهای بیگانه که شاید قدمت نام گرفتنشان حتی به یک صده هم نرسد تمدن هزارساله زن بختیاری را با تهاجم فرهنگی به تاراج ببرند.
این گفتن از پوشش زنان بختیاری تنها به این دلیل است که یادآور شویم حجاب و عفاف از دیر باز در فطرت زنان و اخص آن زنان بختیاری نمود داشته اما چه شده که این فرهنگ چند هزار ساله از مینای کاخ نشینان بااصالت بختیاری به روسری های ۲۰سانتی کنیزان غربی و تمدن بیگانه نزول پیدا کند با مطالعه درباره این سوال به پاسخهای متنوعی رسیدیم که یکی از آنها را در تحلیل این هفته بررسی میکنیم.
بعضی ها خیال میکنند کلاه تمدن و تجدد را به سر میکنند اما در پاسخ باید بگوییم که در واقع تمدن غرب، چنین وانمود میکند که میخواهد برای انسان لباس بدوزد اما در حقیقت به جای آنکه لباس برتن او کند، او را برهنه ساخته است گواه این مطلب می تواند اشاره به یکی از مسئولین یک مرکز مهم سیاسی در آمریکا باشد که گفت:”به جای انداختن بمب دامن های کوتاه برایشان بفرستید”.
و براستی او چقد فهیمانه درباره تمدن ما تحقیق کرد و دریافت که تنها راه تسلط برکشورهای متمدن تضعیف تمدنشان آن هم با تلقین اشتباه ازیک تمدن ساختگی است.
پس یادمان باشد که هوشیار باشیم و آنچنان که در مجالسمان از رزم سهراب و رستم تا گردآفرید و رودابه نقاله خوانی می کنیم و زنانمان را همپای سردار مریم مینامیم این صلابت و تعصب و جلوه غرور و عزت را با تمدن ساختگی بیگانگان به آسانی تعویض نکنیم که میدانیم اگر بی بی مریم سردار مریم شد به عزت زنانگیاش بود که برنو به دست و لچک به سر از هویتش مقابل بیگانه دفاع کرد.
پی نوشت:
متاسفانه باوجود اینکه زنان ایل بختیاری همواره در طول تاریخ حجاب کاملی داشته اند، اما در فضای مجازی و سایت ها هیچ اشاره به این موضوع نشده است، به گونهای که وقتی کلمه “حجاب بختیاری” یا “حجاب زنان بختیاری ” را در اینترنت جستجو میکنیم، تنها تصاویر نامتعارفی در این زمینه یافت خواهد شد، لذا میطلبد رسانهها بخصوص رسانه های مناطق بختیاری به این امر مهم توجه کنند.
انتهای پیام/
برای زنان شهرم متاسفم که لباس بختیاری رو دستخوش تغییرات قرار دادنه.وشکل لباس شیرازی وعربی رو وارد این قوم کردنه.
این اطلاع رسانی …عالیست
بیشتر دقت کنین،زنان ما از دوران باستان تا ب امروز حجاب داشتن ولی محدودیت بعد از… بیشتر شد ک قابل قبول نیس.
ما زیاد حرف می زنیم وکمتر عمل می کنیم .