می گویند: «جنگل ها پیش از انسان ها بوده اند و بیابان ها پس از انسان ها به وجود آمده اند» این جمله به خوبی گویای حال و روز خراب جنگل های زاگرس است جنگل هایی که در آتش بی مسئولیتی مسئولین محیط زیست مظلومانه می سوزند.
روزی نیست که درخبرها از آتش سوزی در جنگل های خوزستان خبری مخابره نشود مدتهاست آتش به جان جنگل های بلوط در دامنه های زاگرس افتاده است دیروز جنگل های بلوط در اندیکا سوختند و هفته پیش برای چندمین بار آتش سوزی گسترده مناطق وسیعی از جنگلهای الوار گرمسیر در حوالی اندیمشک را طعمه خود کرد.
داستان آتش سوزی جنگلهای زاگرس امروز دیگر به یک تراژدی روزانه تبدیل شده است که مردم محلی به آن عادت کرده اند تراژدی که دلسوزی و تلاش مردم و مسئولان محلی هیچ چاره ای از آن دوا نمی کند.
البته این آتش سوزی ها منحصر به خوزستان نیست بلکه در جنلگهای ایلام، گلستان، کهکیلویه و بویر احمد و بسیاری از نقاط کشور نیز وجود دارد اما جنگل های خوزستان هم مثل مردمش کمتر دیده می شوند.
بیش ازهزار هکتار از جنگل های بخش الوار اندیمشک که دارای گونه های گیاهی نادر از جمله بلوط زاگرس ، پسته وحشی ، انجیر ، کلخونگ ، آلبالوی وحشی ، کیکم و زالزالک هستند به دلیل آتش سوزی در سالهای گذشته نابود شده اند.
جنگلهای زاگرس از منابع مهم و مورد توجه کشور هستند و از جمله خدمات جنگل میتوان به جلوگیری از فرسایش خاک، جلوگیری از رانش زمین، تولید منابع آب شیرین، تنفس طبیعی در کره زمین، جاذب گازهای گلخانهای، گردشگری و تاثیرات آن برروح و روان اشاره کرد.
یکی از اهالی محلی می گوید سه سال است که از شهر به روستا آمده ام اما متاسفانه این آتش سوزی ها و بی توجهی مسئولین باعث شده که دیگر امیدی برای زندگی در روستا نداشته باشم و مجبور به بازگشت به شهر شوم.
کارشناسان می گویند برخی از افراد برای زمینخواری و ساخت و سازهای غیرمجاز در جنگلها اقدام به سوزاندن جنگلها میکنند.
آنها معتقدند هماکنون برخی افراد سودجو از طریق خشککردن علفها، ریختن گازوئیل پای درختان یا آتش زدن جنگلها اقدام به بایر کردن زمینها میکنند.
بهرغم ارزش فراوان جنگل های زاگرس که یک سرمایه بی نظیر ملی و طبیعی هستند، معصومه ابتکار ، بهعنوان رئیس سازمان حفاظت محیط زیست ، شاید کمترین دغدغه این نسبت به آنها نداشته باشد، چرا که هیچ فعالیتی که مثمر ثمر باشد از وی در این خصوص دیده نشده است.
ابتکار:مانور برگزار کرده ایم!
ابتکار در خصوص جنگلهای بلوط زاگرس گفته است برای مقابله با آتشسوزیهای صورت گرفته در جنگلهای بلوط زاگرس تاکنون در ۱۴ استان کشور جهت آمادگی و هماهنگی بیشتر با برگزاری این مانورها شناختی از مشکلات و کمبودها را برای مقابله با آتشسوزیها ایجاد کردهایم.
مانورهایی که ته آن این است که هنگام آتش گرفتن جنگل ها و مراتع، مردم با بیل و سطل آب راهی ستیغ کوه ها شوند تا شعله های سرکش آتش را خاموش کنند. بی شک دولتی ها باید امکانات لازم برای اطفاء جنگل ها را متناسب با توان کشور فراهم کند ولی متاسفانه احساس می شود هنوز در کشور اراده ای جدی برای فرونشاندن بهنگام آتش جنگل ها و حفظ منابع طبیعی وجود ندارد.
معصومه ابتکار رییس سازمان حفاظت محیط زیست در خصوص آتش سوزی در جنگلهای ایلام هم در اظهار نظری عجیب گفته بود جنگلهای آتشگرفته جزو مناطق حفاظتی محیط زیست نبود و مسوولیت آن با سازمان جنگلها بود، اما ما نیز در مهار آن کمک کردیم.
زئیس سازمان محیط زیستی از فراهم کردن بستر برای خاموش کردن آتش محدود یک جنگل تا چند روز ناتوان است و هنوز که هنوز است برای خاموش کردن آتش، مردم را با سطل و بیل و کلنگ راهی بیابان و کوهستان می کنند چه اصراری دارد بر صندلی این سازمان کماکان تکیه بزند.
ابتکار نه به فریاد نفس تنگی ۲۰ هزار خوزستانی رسید نه برای گردوخاک قدمی برداشت حالا هم سوختن جنگل های خوزستان را تماشا می کند وخیلی خیلی زحمت بکشد یک مانوری برگزار می کند رئیس سازمان محیط زیست اگر آنقدری که برای سگ کشی در شیراز وقت گذاشت برای خوزستان وقت می گذاشت خیلی از مشکلات زیست محیطی استان تا به امروز حل شده بود.
رهیاب