از دیرباز تا کنون بشر به فراخور موقعیت زیستمحیطی، بخشی از قدرت درونی خود را به مراکز قدرت و حاکمیت واگذار کرده تا از مجرای آن رفاه، آسایش و امنیت جامعه را فراهم نماید.
از طرفی، حاکمیت که براین اساس تنها امانتداری بیش نیست، متضمن رعایت حقوق مردم و پاسخگوی مطالبات آنان است. این رویه در ادوار مختلف با وجود انواع نظامهای سیاسی تا کنون وجود داشته و از طرفی سیستمها بر اساس نوع فرهنگ جوامع و میزان توسعه سیاسی آن در ایفای نقش پیش گفته کم و بیش اقدام نمودهاند. به عنوان نمونه هر چه درجه و میزان استبداد در جوامع بیشتر بوده سطح توسعه سیاسی آن جوامع به همان میزان کاهش یافته و هر چه شدت استبداد کمتر بوده، جامعه وحاکمیت گرایش بیشتری به سمت دموکراتیزه شدن داشته و به همان میزان توسعه سیاسی بیشتر میباشد.
بنابراین میتوان گفت رابطهای موازی و هم جهت بین نوع نظام سیاسی و فرهنگ سیاسی جامعه وجود دارد. از جهتی بررسی این مورد خالی از لطف نیست که گاه روح مطالبهگری برخی ملتها ذاتی بوده و برخی ملتها بدون در نظر گرفتن سیستم سیاسی حاکم، خواست و ارادهای راستین داشته و سیستمها را در ید کنترل خود درآورده و اراده خویش را حاکم بر سیستم سیاسی حاکم میکنند.
اما آنچه در مبحث فعلی حائز اهمیت است این که مطالبهگری چیست و چه تاثیری میتواند بر روند توسعه جوامع داشته باشد؟
به نظر میرسد مطالبهگری رویکردی است فرهنگیسیاسی که خواست و اراده مردم را به صورت انفرادی و جمعی، به منظور توسعهی همهجانبه جامعه بر دستگاه حاکمیتی، تحمیل و یا وارد کرده، به گونهای که عدم برآورد خواست مردم منجر به ایجاد نارضایتی عمومی و در نهایت شدت موج انفجار خواهد شد. از جمله محاسن این روحیه به عنوان یک پدیدهی اجتماعی، همانا کنترل و نظارت بر عملکرد مسئولین است که وظیفه اصلی آنان علاوه بر تدبیر و برنامهریزی برای ایجاد رفاه و امنیت جامعه، مهیا نمودن بستر رشد با نگاهی توسعهمحور است.
اما متاسفانه گویی این موضوع در شهر و استان ما جایگاهی چندانی ندارد، شاید عدم آگاهی مردم از حقوق شهروندی، دلیل اصلی عدم استقبال از این اصل مهم و تاثیرگذار باشد.
بعنوان مثال ، از ابتدای خرداد ماه، برخی از محلههای ایذه با مشکل کمبود آب مواجه شدند، از همان روزهای ابتدایی اعتراضات زیادی به درگاه ارتباطی کانال عصر ایذه ارسال شد و عدهای از مردم نیز به اداره آب مراجعه کردند!
تمام پیگیری مردم در همین اندازه بود! پس از گذشت یک ماه از بروز این مشکل و باوجود تشدید کمبود آب، گویی برخی از مردم شهرستان با این وضعیت کنار آمدهاند!
تنها ۱۴روز از فصل تابستان گذشته است، بحران آب ادامه دارد …
انتهای پیام/*