عصر ایذه: ارائه لایحه بودجه سال ۹۵ پایان ماجرای بحث بودجهای میان دولت و مجلس نبود و حال چالش دیگری پیش روی قوه مجریه قرار گرفته است.
دولت یازدهم بعد از چهل و دو روز تاخیر سرانجام روز ۲۷ دی ماه لایحه بودجه سال ۱۳۹۵ را به همراه برنامه پنج ساله ششم توسعه به مجلس تقدیم کرد اما این پایان ماجرای جنجالی بودجه نبود.
زیرا بررسی و تصویب لایحه بودجه در مجلس شورای اسلامی براساس ماده ۱۸۶ آئیننامه داخلی باید چند مرحله را طی کند و این تاخیر دولت در ارائه لایحه بودجه به نحوی مشکلاتی را در زمان بررسی آن در مجلس بوجود آورده است.
* چالش دقیقه نودی مجلس
این در حالی است که براساس اعلام “علی لاریجانی” طبق آیین نامه داخلی زمان مشخص شده برای مطالعه لایحه برنامه و بودجه قابل حذف شدن نیست. به گفته وی اکنون که لایحه بودجه دیر به مجلس ارائه شده ما نمیتوانیم آئیننامه داخلی مجلس را به این دلیل رعایت نکنیم، امسال ما دچار ضیق وقت شدهایم، لذا نیاز به ارائه بودجه دو دوازدهمی از سوی دولت داریم. رئیس مجلس همچنین بعد از دریافت لوایح برنامه ششم توسعه و بودجه ۹۵ تاکید کرد که مجلس تلاش خود را برای رسیدن سریعتر لایحه بودجه به سرانجام انجام میدهد، اما طبق آیین نامه داخلی مجلس چنانچه لایحه بودجه سالانه کشور تا تاریخ تعیین شده به مجلس تسلیم نشود، دولت باید لایحه چند دوازدهم بودجه را نیز به مجلس تسلیم کند.
*الزام قانون برای دولت
حال بر اساس آیین نامه داخلی مجلس، دولت موظف است لایحه بودجه سالانه کل کشور را حداکثر تا ۱۵ آذر ماه هر سال به مجلس تقدیم کند، بعد از چاپ و توزیع لایحه بودجه نیز نمایندگان تا ده روز میتوانند پیشنهادهای خود را به کمیسیونهای تخصصی مجلس تقدیم کرده و کمیسیونهای تخصصی پس از بررسی لایحه بودجه نیز موظفند حداکثر تا پانزده روز گزارش خود را به کمیسیون تلفیق تقدیم کنند.
کمیسیون تلفیق هم حداکثر ظرف مدت پانزده روز پس از پایان مهلت گزارش کمسیون تخصصی، گزارش نهایی خود را تنظیم و به صحن علنی مجلس تقدیم میکند.
اما نکته مورد توجه در آیین نامه، ماده ۱۸۸ است که تصریح میکند چنانچه لایحه بودجه سالانه کشور تا تاریخ معین شده به مجلس ارائه نشود دولت موظف است لایحه چند دوازدهم بودجه را نیز به مجلس تقدیم کند. مجلس نیز چند دوازدهم بودجه را بر مبنای آخرین قانون بودجه سالانه مصوب رسیدگی میکند و حداکثر مدتی که مجلس میتواند برای بودجه چند دوازدهم تصویب کند سه دوازدهم است.
*وقتی فعالیت شبانهروزی هم بیثمر است
با تمامی این اوصاف در شرایط کنونی مجلس برای آنکه کارهای عمرانی و امور جاری کشور در ابتدای سال آینده دچار اخلال نشود، برای ۲ یا ۳ ماه ابتدای سال آینده بودجهای را به صورت دو یا سه دوازدهم تصویب کند تا در این فاصله کل لایحه بودجه سالانه در مجلس تصویب شود و شورای نگهبان هم تایید کند.
“علیرضا خسروی” نماینده سمنان در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان، با اشاره به نبود زمان کافی برای بررسی لایحه بودجه تا پایان سال بیان داشت: با توجه به تعطیلات آتی مجلس اگر نمایندگان به صورت شبانهروزی نیز این لوایح را مورد بررسی قرار دهند نتوانند بودجه ۹۵ و برنامه ششم را تا پایان سال تصویب کنند.
خسروی همچنین تاکید کرد: ارائه لایحه دو دوازدهم دست دولتمردان را بازتر کرده و منجر به تعیین تکلیف آنها میشود زیرا با ارائه این لایحه دولت به روشنی میداند که تا دو ماه دیگر میزان مطالبات، بدهکاریها و برداشتهایشان از خزانه چقدر خواهد بود.
“غلامرضا تاجگردون” رئیس کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان، معتقد است بودجه ۹۵ و برنامه ششم را نمیتوان تا پایان سال تصویب کرد و دولت احتیاطا باید بودجه دو دوازدهمی را به مجلس ارائه کند.
*کنایهای با طعم تعطیلات به مجلس
اما “محمدباقر نوبخت” رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور درنشست خبری روز دوشنبه (۲۸ دی ماه) درپاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا ارائه بودجه دو دوازدهم یا یک دوازدهم براساس درخواست رئیس مجلس از سوی دولت ارائه خواهد شد، اظهار داشت: از نظر زمانی، تجربی و قانونی مجلس میتواند با رفتن به دو هفته تعطیلات انتخاباتی بودجه را به ما تحویل دهد و کشور از ابتدای سال ۹۵ با بودجه مشخص اداره شود. وی ادامه داد: به نظر میرسد نزدیک به ۱۰۰ درصد مجلس با همکاری که با دولت در این زمینه دارد، بودجه را قبل از سال به دولت ارائه خواهد داد و بهتر است کشور را به بودجه چند دوازدهم یا بلاتکلیفی نکشانیم به نظرم ثبات کشور بر هر تعطیلی لازمتر است. نوبخت تاکید کرد: در ۲ دهه گذشته به جز دو سال اخیر که دولت در آذر ماه لایحه را به مجلس ارائه داد دولتهای قبلی هیچگاه لایحه بودجه را در آذر ماه به مجلس ارائه نکردند و غالبا در ماههای دی، بهمن و اسفند این کار صورت گرفته است.
*دولت بر سر دوراهی
“مهدی هاشمی” در گفتوگو با باشگاه خبرنگاران جوان، بُعد دیگر ماجرای بودجه دو دوازدهمی را تشریح کرد.
وی با بیان اینکه مجلس میتواند براساس قانون دولت را مجاب به ارائه بودجه دو دوازدهمی کند، گفت: دولت در صورت عمل نکردن به آن تخلف کرده است.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات و اسلامشهر ادامه داد: اگر لایحه بودجه ۹۵ تا پایان سال تصویب نشود، دولت امکان هزینه کردن را ندارد و باید دستوری خلاف قانون صادر کند.
حال با تمام این تفاسیر و پیامهایی که میان مجلسیان و دولتمردان پیرامون ارائه بودجه دو دوازدهمی رد و بدل میشود، باید دید سرانجام مجلس میتواند لایحه بودجه سال ۹۵ را تا پایان سال بررسی و تصویب کند؟ و یا در غیر اینصورت دولت مجاب به ارائه بودجه دو دوازدهمی خواهد شد؟
باشگاه خبرنگاران
انتهای پیام/